All bruk av kniv i huden etterlater arr – også plastikkirurgi. Plastikkirurger forsøker imidlertid å plassere arrene på steder hvor de vil være minst mulig synlig. Å fjerne gamle arr fullstendig er nærmest umulig.

Penest mulige arr

For å få penest mulige arr er etterbehandlingen etter en operasjon svært viktig. Anbefalingen av og bruken av teip over den ferske sømmen i huden er viktig for å holde arret så smalt som mulig mens det gror både i overflaten og dypet. En slik groprosess tar mangfoldige måneder. Der hvor huden er sydd stramt på plass, vil det alltid være et drag i huden som vil dra i arrene slik at kan bli brede (for eksempel bak øret etter et ansiktsløft, rett over kjønnsbehåringen etter en bukplastikk osv).

Hvis man først ha fått arr som påkaller mye negativ oppmerksomhet, er det flere mulige behandlinger som kan bedre arrene, men neppe fjerne dem fullstendig:

  • Arret kan skjæres vekk og det sys ammen på nytt
  • Vi kan bruke fraksjonert, dyp ablativ CO2 laserbehandling. Laseren påvirker huden med dannelsen av mikroskopiske sårpunkter. Under tilhelingen av de mikroskopiske punkter vil det skje en utskiftning av både det ytterste hudlaget og av underhuden. Bindevevet blir stimulert til å gjenoppbygge nye elastiske fibrer. Dette kan av og til føre til at noen arr blir bedre.
  • Man kan sette sprøyter med medisiner rett i selve arret.

Arr som kan behandles

Noen typer arr som kan behandles:

  • arr fra kviser (akner)
  • dype arr i ansiktet
  • pigmentforandringer (for eksempel hvite eller brune flekker på huden)
  • arr som er blitt brede etter tidligere kirurgiske inngrep.

Noen arr kan behandles med laser, noen med teipbehandling, andre med å skjære dem bort og starte på nytt igjen med groprosessen. Slike plagsomme arr må vurderes i hvert enkelt tilfelle for å kunne gi den best mulige anbefalingen for en eventuell behandling i et forsøk på å bedre arr i huden.

Hovedkilde: Aleris Nobel

Det største problemet med en operasjon der man fjerner overflødig hud på overarmen (overarmsplastikk) er at den etterlater et langt arr på innsiden av overarmen som strekker seg fra armhulen og ned til albuen.

Arrene ved overarmsplastikk, lårplastikk og flankeplastikk

I alle disse tre områdene er det vanskelig å forutsi den endelige arrkvaliteten. Det er vanskelig å avlaste huden og arret. Selv om man legger på tape og kompresjonsplagg etter operasjonene, vil pasienten uvegerlig bevege områdene både natt og dag. Bevegelsen i arret og draget på sårkantene vil kunne gi bredere og rødere arr. På innsiden av lårene er det også en rikere bakterieflora, noe som kan føre til sårreaksjoner / infeksjoner.

Arr ved plastisk kirurgi

Brystreduksjon

Operasjonen etterlater arr rundt brystvorten, fra brystvorten og ned til folden, og arr i folden under brystet. Plastikkirurgen legger stor vekt på at arrene skal bli så pene som mulig, og det blir sydd med innvendig selvoppløselig tråd.

Brystløft

Brystløftoperasjon etterlater arr rundt brystvorten, fra brystvorten og ned til folden, og et arr i folden under brystet. Plastikkirurgen legger stor vekt på at arrene skal bli så pene som mulig, og det blir sydd med innvendig selvoppløselig tråd.

Ansiktsløft

Arret etter et ansiktsløft vil gå fra det behårede området i tinningen, ned foran øret, rundt øreflippen, i folden bak øret og deretter på tvers inn i det behårede området bak øret. Normalt vil arrene etter denne operasjonen ikke være noe problem. Arret som går på tvers bak øret kan i noen tid synes godt, men dette skjules vanligvis av håret.

Bukplastikk

En moderne bukplastikk kan ”stramme opp magemusklene”, slik at magen får en så flat og fin fasong som mulig. Oppstramming av magemuskler foregår innvendig og gir ikke synlige arr. Etter en slik oppstramming opplever mange at effekten av trening er enda større enn før, da man får igjen kontakt med magemusklene.

Stingreaksjoner

Noen av pasientene får såkalte stingreaksjoner på grunn av varme og svette under tapen som brukes etter operasjoner. Dette kan oppleves som ubehagelig og litt skremmende. En stingreaksjon er ingen reell infeksjon, men en betennelsesreaksjon som kommer når kroppen løser opp de indre stingene som ligger under huden. Litt avhengig av egenskapene til tråden som er brukt, kan en slik reaksjon komme mellom 14 dager og 4 uker etter operasjonen.

Vanligvis løses tråden opp uten at det synes på overflaten. Men i noen tilfelle blir klimaet under en tape over såret litt fuktig og avstanden ned til tråden liten. Dette kan føre til at en liten del av arret sprekker og det oppstår et lite hull som det tømmer seg noe væske fra.

Siden dette ikke er en infeksjon, er det oftest unødvendig å behandle med antibiotika. I de fleste tilfeller kan man fortsette å dusje såret og etter lufttørking eventuelt dekke dette med en tørr kompress. Noen vil anbefale rensing med klorhexidin eller liknende og eventuelt bruke en sårsalve med antibiotika (f.eks Bacimycin eller Fucidin).

Stingreaksjonene lukker seg spontant når tråden (som kroppen oppfatter som et fremmedlegeme) har løst seg opp. Blir disse sårreaksjonen større skal du selvsagt ikke nøle med å ta kontakt med kirurgen din for å få råd.