Kosmetisk kirurgi og behandling

Ansikter er noe vi alle møter – både vårt eget og andres. Det er vanskelig å gjemme bort og preger oss på flere vis.  Dessuten endres ansiktet vårt i takt med tiden som går.

Økende alder vil prege ansiktet, – aldersforandringene innebærer at det tilkommer folder og rynker i større eller mindre grad. Overskudd av hud og folder oppleves av mange som noe negativt. Tanken om ansiktsløft, øyelokksplastikk og annen plastikkirurgisk behandling  i ansiktet så som behandling med Botox og Restylane modnes over tid.

Kremprogrammer og behandling med CO2-laser i ansikt er også populært, kombinert med annen behandling,  sammen eller hver for seg.

Tunge øyelokk og poser under øynene

Rundt øynene kommer typiske forandringer som hos noen fører til ønsket om en øyelokkoperasjon. Hengende og løs hud på øvre øyelokk («tunge øyelokk«) behandles best med øvre øyelokksplastikk. Poser under øynene krever nedre øyelokksplastikk, noen ganger kombinert med CO2-laserbehandling. Hvis huden på øvre øyelokk skygger for synet kan slik behandling tilbys av det offentlige. Nedre øyelokksplastikk er i praksis kun å regne som en kosmetisk behandling, og dekkes ikke av det offentlige helsevesen.

Skreddersydde kosmetiske behandlinger

I dag rår man over flere behandlingsmuligheter som kan skreddersys til den enkelte pasient. Vanlig er leppeforstørrelse, som best oppnås ved injeksjon av et fyllstoff i leppene. Små rynker og furer kan behandles med Botox og Restylane (og lignende stoffer). Rynkete hud kan behandles godt og effektivt med CO2-laser. Større hudoverskudd (især på kinn og hals) behandles best med et fullt ansiktsløft. Ikke sjelden brukes flere tilnærminger for å oppnå et best mulig resultat. Panneløft er også mulig.

Maxofacial kirurgi er kirurgi som utøves på ansiktsskjelettet etter skader i ansiktsskjelettet og med tanke på å endre utseende i ansiktet.

Neseoperasjon

Kosmetisk nesekirurgi er kirurgiske inngrep som endrer formen på en nese. Denne typen neseoperasjon er langt vanligere i for eksempel USA enn i Norge. Funksjonell nesekirurgi (operasjoner som bedrer luftpassasjen gjennom nesen og retter opp gamle skader, medfødte skjevheter osv.) gjøres på offentlige sykehus. Aleris Colosseum-Nobel har en av Norges ledende kirurger på neseplastikk.

Hudkremer

Det finnes flere medisinske hudprogrammer. Et av de mest kjente er kanskje serien til dr Zein Obagi. Dette er medisinske hudkremer som virker i dybden, gir fuktighet, reduserer aldringstegn, behandler akne og pigmentmisfarge.