Øyelokkoperasjoner

Når burde jeg få utført operasjon av tunge øyelokk?

Hva er kravene for å få dekket øyelokkoperasjon? Hvor mye hud/heng man må ha? Er dette en vond operasjon? Hvordan vil det være etterpå?

Når burde jeg få utført operasjon av tunge øyelokk?

Hei. Jeg har i dag vært til konsultasjon hos øyelege pga tunge øyelokk. Jeg fikk beskjed om at jeg oppfyller kravene for operasjon, men at det er opp til meg om jeg vil gjøre det nå eller vente noen år. Jeg er 40 år, og forstod det slik at dette vil øke på med årene og sannsynligvis måtte opereres igjen. Det var fortsatt en del fett igjen i øyelokket, ikke bare hud, dermed ville man ikke kunne fjerne veldig mye nå. Jeg er blitt henvist til MR for å utelukke betennelse i øyelokket. Det jeg lurer på er om dere har erfaring med øyelokksoperasjoner når man er i 40-årene, ville dere anbefalt det, eller er det noe jeg burde vente med? Det er særlig over det ene øyet jeg merker at det «henger», og at jeg ofte må løfte øyenbrynene for å unngå dette. Jeg synes også øynene ser «tunge» ut. Jeg forstod det slik at de fleste som opereres for dette er en god del eldre enn meg. Burde jeg vente til det blir verre før en operasjon?

Svar fra dr Frode Amland: 

Hei,

Takk for din henvendelse!

Det finnes nok ikke et fasit på dette spørsmålet dessverre, og det er fordi at vi alle har ganske forskjellig utgangspunkt og det er store individuelle forskjeller i når huden over øynene eventuelt begynner å henge. Derfor kan jeg heller ikke gi deg en klar anbefaling på om du bør operere eller vente, uten å først ha sett deg på en konsultasjon. På en konsultasjon vil du få en faglig vurdering og anbefaling utfra din hudkvalitet og dine forutsetninger.

Det kan være at du må operere igjen ved et senere tidspunkt dersom du opererer deg nå, men jeg vil nok si at dersom du er plaget nå vil det nok være godt å gjøre noe med det nå uansett. Dette kommer selvfølgelig an på i hvor stor utstrekning dette er noe som plager deg. Det som er viktig å presisere her er at slik som du beskriver det, med rikelig med fett i øyelokket, er det viktig at dette fjernes samtidig. Akkurat det er det ikke alle øyeleger som gjør. Dersom det blir gjort er vår erfaring at operasjonen i de fleste tilfeller er permanent, og trenger ikke å gjøres igjen etter noen år.

Dersom du ønsker en faglig vurdering hos oss er du varmt velkommen til en uforpliktende konsultasjon.

Vennlig hilsen
Petter Frode Amland
Spesialist i plastikkirurgi ved Akeris Sykehus Colosseum-Nobel 
https://www.aleris.no/plastisk-kirurgi/ansikt/oyelokkoperasjon/

 

Hva er kravene for å få dekket øyelokkoperasjon? Hvor mye hud/heng man må ha? Er dette en vond operasjon? Hvordan vil det være etterpå?

Svar fra dr Ivan Pavlovic:

Hei, og takk for din henvendelse!

Det skal være vesentlig tyngdebelastning på øyevippene og/eller vesentlig innskrenkning av synsfelt til siden for at operasjonen skal dekkes av det offentlige.

Mengde hud/heng vil være tilsvarende for at man skal få de plager som nevnt over.

Operasjonen  går i lokal bedøvelse og vi har ikke mange som synes dette er en smertefull operasjon. Operasjonen tar fra 30 – 45 min. Etter operasjonen  må du regne med 1 uke med en del hevelse og blodutredelse. Du kan ligge med en ekstra pute den første uka og det anbefales kalde omslag/ispakning over øynene flere ganger daglig for å dempe hevelse. Du trenger kun Paracet som  smertestillende dersom du opplever sårsvie de første dager. Det blir sydd med sting som skal fjernes etter 1 uke.  Offentlige pasienter får en ukes sykemelding i forbindelse med  operasjonen.

Her kan du lese mer om inngrepet: https://www.aleris.no/plastisk-kirurgi/ansikt/oyelokkoperasjon/ 

Vennlig hilsen
Ivan Pavlovic
Spesialist i plastikkirurgi ved Akeris Sykehus Solsiden