En nedre øyelokksplastikk, som er det aktuelle ved det folk flest kaller «poser under øynene», er en mer komplisert operasjon enn øvre øyelokksplastikk (ved såkalte «tunge øyelokk«) fordi huden vil forsøke å trekke det nedre øyelokket ytterligere ned. Man er derfor opptatt av å ikke fjerne for mye hud ved dette inngrepet.

Som ved all plastisk kirurgi er det viktig at pasienten velger en spesialist med lang erfaring. Det er også – som ellers – viktig at pasienten har realistiske forventninger til hva som kan oppnås samt er innforstått ved risikoen for komplikasjoner.

I tillegg har man varierende grad av fettposer under øyelokkene. Tidligere fjernet man disse posene, men nyere teknikker går ut på å forflytte fettet for ikke å gi markerte områder rundt det nedre øyelokket. Hos eldre vil også det nedre øyelokket være slappere enn hos yngre og må strammes i samme seanse.

Hvorfor får man poser under øynene?

Den viktigste årsaken til poser under øynene er den arvelige faktoren; hvem du har som far og mor. Og er du disponert for å få poser under øynene kan lite søvn, alkohol og røyk påvirke utviklingen.

Med økende alder blir den tynne huden i øyelokkene strukket, og fett presses frem under hud og muskulatur og bidrar til hevelsen. Denne frembukningen (hernieringen) av fett kommer uansett om man er tykk eller tynn. Det går ikke an å slanke vekk posene.

Kilde: Aleris Colosseum-Nobel, Oslo