Alle kirurgiske inngrep etterlater arr i huden, også brystforstørring med silikonproteser. Selve såret i huden er ikke allverdens langt, mens selve sårhulen som er laget for å gi plass til protesen er betydelig større. Dette er selvsagt forbundet med smerter og ubehag.

Foran eller bak brystmuskelen

Silikonproteser lagt inn bak den store brystmuskelen er mer smertefullt enn proteser satt rett bak selve brystkjertelen. Smerten vil også kunne oppleves forskjellig avhengig av hvor selve snittet i huden er plassert.

Gradvis avtagende smerter

De aller første timene rett etter at operasjonen er ferdig vil det i hovedsak ikke være store smerter, men når lokalbedøvelsen som er brukt under operasjonen blir borte, kommer ubehag og smerter. Det aller første døgnet er det som oftest direkte vondt, deretter vil smerten gradvis avta de påfølgende dagene. Etter to–tre dager vil normal bruk av armene være mulig, mens det vil medføre mer smerter og ubehag å løfte armene over hodet. Smertene beskrives av mange kvinner som kraftig melkespreng. Ofte er det også sideforskjell i smertefølelsen.

Når det er gått flere uker vil noen kunne kjenne at det ”klukker og skvalper” inne i brystet. Det er ikke farlig og er betinget i sårvæske som flyter rundt brystprotesen – det gir seg med tiden.

Sports-BH

Alle plastikkirurger anbefaler en støttende og god sports-BH som nettopp skal være med på å holde protesen på plass inne i sårhulen. En slik BH skal brukes kontinuerlig de første fire ukene etter operasjonen, gjerne lenger om man synes at det hjelper. Den tas selvsagt av ved dusjing.

Trening etter brystforstørring

Når man trener, bør man alltid bruke sports-BH. Kraftig bruk av armer og trening som belaster overkropp bør man absolutt vente med i omtrent seks uker etter en brystforstørring med silikonproteser.

Bilkjøring etter brystforstørring

Bilkjøring med moderne biler som har servostyring, er i praksis ikke befengt med store problemer. Skulle man derimot befinne seg på en 4-hjuling ute i terrenget, vil det straks kunne kjennes mer smertefullt å kjøre.

Vil bilbelte ødelegge operasjonsresultatet?

Et bilbelte som ligger over en nyoperert brystkasse ødelegger ikke for selve operasjonsresultatet. Hvis man derimot kolliderer, vil faren for at det skjer uheldige ting med silikonprotesen være til stede (uavhengig av om man er passasjer eller sjåfør). Men det er selvsagt best å overleve en bilkollisjon (med eventuelle negative følger for protesen) enn de potensielt mye verre skadene som kan oppstå fordi man ikke har på seg bilbelte. Skulle man være så uheldig å kollidere med nyopererte bryst kan man bli operert på nytt hvis kollisjonen skulle forringe operasjonsresultatet.

Les mer om brystforstørring og silikon