Brystproteser som brukes til brystforstørrelse i Norge i dag, er stort sett ensbetydende med silikonproteser. Såkalte saltvannsproteser er i mindre grad brukt.

Brystproteser som brukes ved Aleris-klinikkene er godkjent av helsemyndighetene. Silikonproteser vil i de fleste tilfeller gi det beste kosmetiske resultatet ved brystforstørrelse.

Protesetypene som brukes eller er blitt brukt ved forstørring av bryster

 1. Silikonprotese med skall av silikon og fyll av silikongele
  De protesene som i vi i hovedsak bruker i dag har en kjerne av formstabil silikongele.  Disse protesene er blitt betydelig forbedret i forhold til de gamle protesene som ble benyttet for flere år tilbake.
 2. Protese med silikonskall fylt med saltvann («saltvannsprotese«)
  Saltvannsprotesene har den ulempe at de kjennes betydelig hardere og mer unaturlige ut enn de ordinære silikonprotesene. De kan ”klukke” og høres ”skvalpete” ut. Dessuten har saltvannsprotesene en ventil som lett kan gi lekkasje. Protesen med lekkasje vil da bli til slutt bli helt flat og en ny protese må opereres inn. Fabrikantene gir ingen garanti på ventilene og pasienten må i disse tilfellene også betale kostnadene ved en ny operasjon. De er i dag ytterst få som bruker eller velger saltvannsproteser ved forstørrelser av bryster.
 3. Protese fylt med hydrogel og triglycerider fra soyaolje
  For noen år siden var det på markedet proteser fylt med bl.a. hydrogel og triglycerider fra soyaolje. Det viste seg imidlertid at disse «lovende» protesene etter hvert ga betydelige lokale problemer. Disse er nå trukket fra markedet.
 4. Silikonprotese med overflate av vulkanisert mikropolyurethan («polyuretanproteser»)
  Polyurethan-proteser har vært brukt over hele verden siden 1970-tallet. Protesene ble imidlertid forbudt av FDA (Food and Drug Administration) i USA i 1991 da det ble hevdet at nedbrytningsproduktene av polyurethan kunne føre til øket kreftrisiko hos pasientene. Senere undersøkelser har imidlertid konkludert med at dette ikke er tilfelle. FDA har nå også bekreftet disse nye data. Polyurethan-protesene har for øvrig hele tiden vært i bruk i Europa. Den store fordelen med polyurethanproteser er at de har en noe lavere risiko for å gi kapseldannelse enn alle andre proteser. Det gjelder også dersom pasienten allerede har utviklet kapsel og ønsker å fjerne kapselen og legge inn nye proteser. En vesentlig ulempe med polyurethan-proteser er at de er betydelig vanskeligere å fjerne. De ”gror”  fullstendig helt fast i brystkjertelvevet og de er betydelig verre å bli kvitt. Dette sammenholdt med at prisen for polyurethanprotesene er en god del høyere, gjør at disse protesene er lite aktuelle å bruke første gangen en operasjon for brystforstørrelse skal utføres. Polyurethanproteser vil derfor hovedsakelig være aktuelt å bruke hos pasienter som har hatt kapselproblemer etter tidligere operasjoner og som absolutt ønsker nye proteser.

 

Les mer om brystproteser

Brystrekonstruksjon etter fjerning av bryst

Ved brystrekonstruksjon gir operasjon med DIEAP-lapp som regel et penere resultat enn brystproteser etter fjerning av bryst. Man får også en noe strammere mage, og dette har derfor på få år blitt et populært valg innen brystrekonstruksjon. Aleris Colosseum Stavanger er et av få norske sykehus som tilbyr denne typen brystrekonstruksjon. Andre private klinikker har hatt tilbud om brystrekonstruksjon med brystproteser.