Alle fremmedlegemer som settes inn i kroppen setter i gang en prosess hvor kroppen lager en ”hinne” eller kapsel. Dette gjelder også ved brystforstørrelse med brystproteser.

Danningen av kapsel er en naturlig del av kroppens immunforsvar og reparasjonsprosess. Hos noen kvinner kan bindevevshinnen gradvis bli tykk; det er da vi kaller  det en «kapsel». I enkelte tilfeller kan kapselen bli ekstra kraftig og brystet kjennes hardt og ømt. Brystet vil også få en rundere og noe unaturlig form. Utvikling av hard kapsel kan skje etter noen måneder, men kan i blant også opptre etter flere år.

Dannelsen av kapsel er en uheldig bivirkning, men er heldigvis helt ufarlig.

Fjerne kapsel

Det er fullt mulig å fjerne kapselen, men som oftest vil det komme en ny kapsel hvis man legger inn en ny silikonprotese etter hvert som tiden går. Det man derimot ikke kan si sikkert er hvor lang tid det går før en ny kapsel kommer igjen.

Dannelsen av kapsel rundt brystproteser er uavhengig av hva som innholdet i selve protesen består av. Om protesen er fylt med saltvann (saltvannsprotese) eller silikon (silikonprotese) betyr ingenting.

Ruptur

Brystimplantatene (som alt annet fremmedmateriale som legges inn i kroppen) er omsluttet av en bindevevshinne / kapsel (den som på sikt hos noen kan skape ubehag). Men hvis en protese skulle gå i stykker, vil gelen av silikon som utgjør selve fyllmassen i protesene forbli innenfor denne bindevevshinnen (kapselen) som kroppen har laget.

De som har silikonimplantater av eldre årganger kan enda oppleve at det går hull på silikonskallet som omslutter selve silikonmassen. Skulle de få en slik sprekk i protesen, vil kapselen kunne regnes som en venn. Den vil da være med på å holde lekkasjen avgrenset og på ett sted.

Videre lesning