Dagens moderne silikonproteser lages av velrenommerte produsenter under svært streng kvalitetskontroll. Problemstillingen med spontanruptur er derfor svært liten.

Både det ytre silikonskallet og selve silikongeleen er av bedre kvalitet enn de som ble laget før. Det er uvanlig at implantatene går i stykker av seg selv eller ved ytre påvirkning.

Lekkasje av silikon fra gamle proteser

Brystimplantatene (som alt annet fremmedmateriale som legges inn i kroppen) er omsluttet av en bindevevshinne / kapsel. Dersom en protese skulle gå i stykker, vil gelen av silikon som utgjør selve fyllmassen i protesene forbli innenfor denne bindevevshinnen (kapselen) som kroppen har laget.

De som har silikonimplantater av eldre årganger kan enda oppleve at det går hull på silikonskallet som omslutter selve silikonmassen. Skulle de få en slik sprekk i protesen, vil kapselen kunne regnes som en venn. Den vil da være med på å holde lekkasjen avgrenset og på ett sted. Skulle også denne bindevevshinnen (=kapselen) eventuelt sprekke eller gå i stykker, vil silikongelen kunne lekke ut i selve brystvevet. Personer med slike gamle proteser som det eventuelt er hull på og hvor silikonlekkasjen holdes på rett plass av kapselen merker i praksis ikke noe til dette selv. Lekkasje av silikongele vil normalt oppdages som en kul i tilslutning til eller i brystet. Det vil kunne påvises med moderne røntgenundersøkelser.

Dersom det påvises at en silikonprotese er i stykker («rupturert»), bør protesen fjernes. Normalt vil man da fjerne begge protesene. Om pasienten ønsker det, kan man samtidig legge inn nye brystproteser.

Les mer om brystforstørring og silikon