– Ny metode gjør fettsuging mer effektivt og skånsomt

  Dr. Petter Frode AmlandDen nye teknologien innen fettsuging tar oss et stort steg videre, sier plastikkirurg Petter Frode Amland.

Å permanent fjerne uønsket fett har vært en medisinsk drøm siden tidlig på 1900-tallet. Men det som tidligere innebar en omfattende operasjon, har etterhvert blitt et lett tilgjengelig og ukomplisert inngrep. Med fettsuging med laser, slipper du både store arr, smerter og lang hviletid etter operasjonen.

En vanlig misforståelse

Plastikkirurg og overlege ved Aleris Colosseum-Nobel, Petter Frode Amland, har flere tiårs erfaring med plastisk kirurgi og fjerning av uønsket fett. Den tidligere overlegen ved Rikshospitalet har over 1000 operasjoner under beltet, og oppsummerer prosedyren helt enkelt:

– Fettsuging innebærer primært å fjerne fettansamlinger som ikke lar seg slanke bort, sier han.

– Det må på ingen måte forveksles med slankeoperasjon, som er et kirurgisk inngrep som skal hjelpe sykelig overvektige med vektreduksjon.

– Og det er nettopp her problemet oppstår, forklarer Amland. Mange assosierer nemlig fettsuging med overvektkirurgi.

Men der sistnevnte kan benyttes som en løsning på et alvorlig vektproblem, handler fettsuging om fjerning av oppsamlet fett som ikke lar seg fjerne med tradisjonelle metoder.

– Både menn og kvinner kan ha fettdepoter som de ser på som estetisk uønsket. Fra brystreduksjon hos menn – også kjent som gynekomasti – til fettansamlinger på hofter og lår hos kvinner. Det de har til felles, er at disse ansamlingene av fett ikke nødvendigvis har noe med overvekt å gjøre. Denne typen pasienter kan få en mer harmonisk figur med moderne fettfjerningsteknikker, forklarer Amland.

Store fremskritt med laser

KroppGjennom årene har det blitt brukt mange metoder for å fjerne uønsket fett. Praksisen startet allerede på 1920-tallet, hvor overfladisk fett ble skrapt ut med kirurgiske redskaper. Prosedyren utviklet seg så videre i ulike former, få av dem vellykkede, før en fransk kirurg på 1980-tallet startet det som etterhvert ble den moderne varianten av fettsuging.

– I gamle dager kunne man kanskje ta en halvliter med fett, forteller Amland:

– Nå kan vi fjerne opp mot tre liter fett av gangen, og ikke tape mer blod enn ved en normal blodprøve.

Slik fungerer det: Med den nyeste teknologien – også kjent som LipoLife 3G – arbeider kirurgen med laser og sug parallelt. Laserenergien bearbeider fettvevet på en skånsom måte, som bidrar til å minimere blødning, hevelse og blåmerker.

Metoden går betydelig raskere, og gir også en kortere og mer komfortabel hvileperiode etter inngrepet. LipoLife 3Gs teknologi er også spesielt effektiv til å stramme opp huden.

Grunnen til dette er at laseren genererer termisk energi, som gjør at kollagenet og elastinfibrene i huden trekker seg sammen. I tillegg stimulerer prosessen kroppen til å produsere nytt kollagen, noe som gir en fin, oppstrammende effekt, også ved områder med cellulitter. Alt dette gjør at inngrepet etterlater seg minimalt med spor.

– Det er en plastikkirurgs drøm å forme og skulputere kroppen, sier Amland.

– Det hadde vært dypt frustrerende å måtte erstatte det uønskede fettet med skjemmende arr. Den nye teknologien hjelper oss et steg videre, særlig der hvor det er vanskelig å komme til fettet. Men det er avgjørende å ha kompetente hender bak alt utstyret. Dette er fremdeles håndarbeid, og med kirurgi trenger man mange års erfaring for å oppnå gode resultater.

Fettsuging med laser blir mer og mer etterspurt

Mens moderne teknologi har gjort fettsuging mindre invasivt, risikabelt og smertefullt har inngrepet blitt mer og mer etterspurt blant både menn og kvinner.

For menn er det ofte fettansamlinger på brystene som ønskes fjernet, men de kan også ha problemer med mage, hofte og midje. Når det gjelder kvinner, er utside og innsiden av lår vanlige problemområder, sammen med hofter, midje, mage og hake.

Men uansett hvilken del av kroppen du ønsker å fokusere på, krever det verken store forberedelser forut for inngrepet eller hviletid i etterkant.

– Vanligvis forteller jeg pasientene at de kan være tilbake på jobb allerede på mandag om operasjonen gjøres fredagen før. Det er jo fantastisk at du kan spankulere ut av operasjonen og komme tilbake til normal hverdagsrytme så fort, sier han.

Her bestiller du time for en uforpliktende konsultasjon.