Strekkmerker er uregelmessigheter i huden som opptrer som striper, bånd og linjer. De kan ha varierende farge og bredde. De kommer som en naturlig følge av at huden blir utsatt for påkjenninger i form av hurtig vekst og strekk som f.eks. ved graviditet og rask vektoppgang (oftest i puberteten). Slike strekkmerker i huden kan også komme som følge av enkelte sykdommer, misbruk av anabole steroider eller overivrig og langvarig bruk av kortisonkremer.

På det medisinske fagspråket omtales slike strekkmerker som striae distansae, «striae atrotophica» osv.

Strekkmeker kommer der huden blir utsatt for hurtig vekst eller strekk. Over halvparten av oss har vært borti dette på et eller annet vis på egen kropp. De opptrer ofte på magen, baksiden av lårene, nedre del av magen eller på brystene. De har også en tendens til å komme på lårene, over hoftene eller på baken. Hos kvinner som gjennomgår graviditeter er dette svært vanlig, barn som er overvektig eller de som vokser raskt i puberteten har også strekkmekrer i større eller mindre grad.

Strekkmerker opptrer som ansamlinger av brede eller tynnere streker i huden. De kan være flere centimeter lange og ha varierende bredde. Når strekkmerker er ferske er de blårøde/røde og man både kjenner og ser ofte at det er et «søkk» i huden der hvor den er «sprukkket». Etterhvert blekner de, blir mindre fremtredende og dermed mindre synlige, men vil alltid på et eller annet vis etterlate større eller mindre spor i huden.

Strekkmerker kan også være en følge av andre sykdommer, for eksempel: Cushing syndrom, Ehler-Danlos syndrom, diabetes eller som en konsekvens av medisinbruk (kortisoner). Hos de som misbruker anabole steroider er strekkmerker også svært vanlig.

Behandling mot strekkmerker

Det finnes ikke noe effektiv og enkel behandling som helbreder strekkmerkeer i huden. Skal man bli kvitt slike områder i huden med strekkmerker i, er kirurgisk behandling den eneste effektive måten å fjerne strekkemerker på. For eksempel strekkmerker på magen kan delvis fjernes ved en bukplastikk (hvor man fjerner huden på nedre del av magen). På brystene vil en del av huden som er skadet av strekkmerker fjernes ved et brystløft eller brystreduksjon.

Ved plastisk kirurgi skjæres hudområder med strekkmerker bort, for eksempel ved en bukplastikk (mageplastikk), lårplastikk eller overarmsplastikk. Kirurgen får som oftest ikke bort alt. Man må også være oppmerksom på at gjenværende strekkmerker blir satt på strekk og kan bli tydeligere.

Det kommer stadig antatt gode behandlinger for strekkmerker, men sålangt er det ikke noen forskreven behandling som fjerner dette effektivt. Det har vært forsøkt diverse laserbehandlinger, A-vitaminsyre-behandlinger, kjemiske peelinger med flere – alle uten at det kan hevdes at slik behandling er effektiv og helbredende.

Man skal ikke utelukke at noen behandlinger kan ha marginal effekt, men å fjerne strekkmerker er ikke mulig utenom å skjære vekk skadet hud (og da vil man samtidig påføre huden arr etter kirurgien).

Strekkmerker kan forebygges ved å unngå rask vektoppgang, smøre huden flittig under graviditeter osv. Arv som er den største faktoren som påvirker dannelsen av strekkmerker, er det ikke mulig å behandle på noe vis.