Har du overflødig hud på magen og overstrukken magemuskulatur etter graviditet?

Etter graviditet vil noen oppleve problemer med løs og overflødig hud. Slapp og overstrukket magemuskulatur kan også gi en konstant hengende mage. Bukplastikk kan innebære en kombinasjon av fettsuging, oppstramming av muskler og fjerning av overflødig hud, med det mål å gi pasienten en stram midje og en yngre figur. Kombinert med uønskede fettdepoter som ikke lar seg trene bort, vil bukplastikk for mange pasienter være den eneste løsningen som kan gi en varig, stram og flat mage.

– Det er en stor operasjon, men resultatene er veldig gode. Man kan nærmest se hvordan kroppen trer frem, sier dr. Nils Lykke, som mener mage- og bukplastikk egner seg godt for to pasientgrupper:

  • Den ene gjelder i hovedsak pasienter som har problemer med den underliggende muskulaturen. Disse kan for eksempel oppleve at musklene i magen har sklidd fra hverandre under graviditeten, og de får en spalte i midten av magen. Det kan også bety at hele magemuskelen er tynn og utvidet, «overstrukken magemuskulatur», forklarer han.
  • Det andre er de som har plager med for mye hud, eventuelt med strekkmerker.

Bilde av Nils LykkeNils Lykke er spesialist i plastikkirurgi ved Aleris Sykehus Colosseum-Nobel. Han har over 16 års erfaring fra medisinsk og kosmetisk plastikkirurgi.

– Noen av pasientene klarer for eksempel ikke å skikkelige sit-ups eller plankeøvelser for når de strammer musklene så buler magen ut som en kjøl istedenfor å følge langs kroppen som de skal. Under en bukplastikk vil dette korrigeres ved å sy igjen spalten, og stramme inn på den underliggende muskulaturen. Resultatet er at pasienten blir sterkere, og flere forteller også at de har mindre ryggsmerter etter operasjon. Dette kan skyldes det at magemsuklene er like viktige som ryggmusklene for å støtte godt opp om ryggen.

Bukplastikk er ikke en slankeoperasjon

– Under graviditeten så produserer kroppen et hormon som heter Elastin. Dette gjør den for å være i stand til å utvide seg, slik at det blir plass til å ha barn i magen. Etter graviditeten vil hud, bindevev og muskulatur trekke seg tilbake, men ikke like mye hos alle. Noen får slapp hud, slappe, tynne muskler og større spalter mellom musklene.

– Litt som en strikk som har mistet elastisiteten sin. Denne tilstanden er ikke mulig å trene bort, og bukplastikk med magemuskeloppstramming er det eneste som fungerer, sier Lykke.

Det er også en utbredt misforståelse at bukplastikk og fettsuging er en slags slankeoperasjon, men dette er ikke tilfellet. Likevel opplever mange at en bukplastikk gjort på riktig måte, vil være en kickstart på eventuelle slankeproses og styrketrening.

– Mange pasienter tror at fettsuging er nok på magen men det er uvanlig hos disse. Det er kombinasjonen av fjerning av overskuddshud, riktig fettsuging og oppstramming av muskulatur som gir de gode resultatene.

Slik foregår en bukplastikk

Selve inngrepet starter med at kirurgen setter en såkalt «lipoblanding» inn under huden på pasienten. Dette er en tynn løsning av saltvann, lokalbedøvelse og adrenalin, og skal virke i et kvarters tid før fettsugingen starter. Ved behov så vil kirurgen også kunne bruke ultralyd eller laser på hofter og ryggputer før fettsugingen starter.

– Det er nettopp fettsugingen som er noe av nøkkelen til det gode resultatet, man kan nærmest se den yngre kroppen tre frem, sier Lykke.  Resultatet ved fettsuging er som ved andre kirurgiske teknikker sterkt avhengig av øvelse. Vi var blant de første i landet og begynte med dette for over 20 år siden.

Etter fettsuging vil kirurgen løsne hud og fettvev nedenfra og sy sammen spalten mellom magemuskulaturen, nøye og ved hjelp av to lag med fortløpende sting for sikkerhets skyld. Underveis settes også lokalbedøvelse direkte i magemusklene. Til slutt fjernes overflødig hud, og snittet nederst ved bikinilinjen sys sammen med sting som etterhvert forsvinner av seg selv, i tre lag. Under selve operasjonen ligger pasienten i en ”snill” narkose. Det vil si ikke så store doser som ved de fleste sykehusoperasjoner med lite lokalbedøvelse. De våkner like etter at operasjonen er ferdig. Oppvåkningen går veldig fint.

– De aller fleste er tilnærmet smertefrie når de våkner, sier Lykke.  Forskning viser at lite smerter i starten betyr lite smerter totalt, tillegger han.

Nils Lykke er plastikkirurg ved Aleris Colosseum-Nobel i Oslo. Han har over 16 års erfaring fra medisinsk og kosmetisk plastikkirurgi, og har holdt en rekke foredrag ved plastikkirurgiske kongresser.