Plastisk kirurgi er ikke synonymt med overdimensjonerte bryster eller stive ansikter uten mimikk. De fleste ønsker å gjøre små endringer – som for dem utgjør en stor forskjell for livskvaliteten.

– For de aller fleste dreier det seg ikke om drastiske endringer, men om å få fikset på noe som plager dem på en så naturlig måte som mulig, sier Børge Davik.

Han er spesialist i plastikkirurgi ved Aleris, og møter daglig mennesker som av ulike grunner har et ønske om å få forandret på noe ved sin egen kropp.

Pasientene som kommer til Davik er både unge og gamle, kvinner og menn, og folk fra ulike deler av landet.

– Fellesnevneren er at dette er noe de har tenkt på over lang tid, og at de ønsker å få bukt med et problem for å bedre livskvaliteten sin.

Naturlig resultat

En trend den erfarne plastikkirurgen har bitt seg merke i den siste tiden, er at en stadig større andel av pasientene han møter ønsker seg et så naturlig resultat som mulig.

-Folk er villig til å bruke mer penger på seg selv, enn det de var før, forteller Davik. –Vi ser det på andre områder også: Det handler om personlige trenere, eksotiske reiser og for eksempel  «yoga retreats» for rekreasjon og kroppspleie. De føler seg unge, i sin beste alder, og vil se slik ut også. Det ytre skal reflektere det indre.

Han forteller at pasienter kommer for å gjøre små endringer og at han sjelden treffer såkalte Kardashian-fans eller bloggere som ønsker store bryst eller store bakender.

Små endringer

Trenden er tydelig innen brystplastikk. For tiden der unge jenter ønsker seg veldig store bryster er nemlig forbi, skal vi tro Davik.

– Det vanligste ønsket fra dem som kommer til oss er litt større bryster. De vil ikke lenger ha de største implantatene, men ønsker seg bare litt mer fylde og en naturlig fasong.

Blant de nyeste teknikkene for å oppnå et naturlig resultat innen brystforstørring, er hybridteknikken. Den går ut på at man kombinerer innleggelse av brystproteser med en fettransplantasjon.

– Implantatet vil da få ytterligere fylde rundt deg, og resultatet blir bryster som ser mer naturlige ut, forklarer Davik. Les mer om brystforstørrelse med silikon og eget fett her.

Det er også mulig å utføre en brystforstørrelse helt uten implantat, og kun ved bruk av eget fett. Du kan lese mer om fettransplantasjon til bryst her. 

40 er det nye 30

Det er en myte at det unge jenter som først og fremt legger seg under kniven. Davik forteller at hovedvekten av hans pasienter er over 35 år. – De ønsker fikse litt, for å være den beste utgaven av seg selv. Kvinner mellom 35-45 år oppgir ofte en annen grunn for at de kommer til konsultasjon.

– De kvinnene som kontakter oss i denne aldersgruppen, plages gjerne med kroppslige forandringer etter at de har fått barn, forteller Davik.

– De sliter med å bli kvitt løs, overflødig hud på magen, og har mistet fylde i brystene. De har ingen intensjoner om å se ut som unge modeller, men ønsker bare å få tilbake den kroppen de hadde før de ble gravide.

Ikke bare for de unge

Davik forteller at det slettes ikke bare er unge og middelaldrende kvinner som ønsker å operere seg.

Også dem som er godt oppe i årene og skal til å tre inn i pensjonisttilværelsen kan ha plager som de ønsker å få bukt med.

– I dag har jeg hatt pasienter mellom 25 og 60 år, så det er et stort spenn. For dem i aldersgruppen 60+, dreier det seg som regel om ansiktskirurgi. Ofte er det snakk om øyelokkoperasjoner og ansiktsløft, men det kan også dreie seg om bukplastikk og fettsuging, forteller plastikkirurgen.

Tar seg god tid

Uavhengig av hvilke pasienter han møter, er Børge Davik opptatt av å bruke god tid til å snakke om ønsker og forventninger under konsultasjonen.

– Det er viktig for meg å forstå pasientens ønsker, og samtidig gi dem realistiske forventninger til resultatet og opplyse om risikoer ved de ulike inngrepene.

– Dersom jeg opplever at en pasient ikke forstår risikoene en operasjon medfører, eller at hun har et urealistisk bilde av hvilket resultat som kan oppnås, så utfører vi ikke inngrepet. Pasienten kan komme med ønsker – men jeg er fremdeles doktor. Og det er viktig å huske på når man opererer friske pasienter.

Aleris tilbyr en rekke plastikkirurgiske inngrep i et sikkert sykehusmiljø. Les mer og bestill en uforpliktende konsultasjon her.