Mange er ikke klar over at private sykehus tilbyr plastisk kirurgi dekket av det offentlige. Aleris har topp kvalifisert medisinsk personell, lang erfaring og kort ventetid på operasjon. Ved offentlig avtale betaler du kun egenandel for konsultasjon og operasjon.

Operasjon av store bryster, tunge øyelokk og overflødig hud etter fødsel og vektnedgang er eksempler på inngrep som man kan få dekket av det offentlige. Det er utarbeidet nasjonale retningslinjer som plastikkirurger bruker for å vurdere hvilke pasienter som kan få dekket operasjon.

Felles for all offentlig finansiert plastikkirurgi er at det må foreligge en medisinsk indikasjon for inngrepet. For brystreduksjon ser man blant annet på faktorer som nakke-/ryggplager, BMI, hudproblemer og tyngdeubehag.

Slik kan du få plastisk kirurgi dekket av det offentlige

Hvis du lurer på om du kan få utført et plastikkirurgisk inngrep dekket av det offentlige, må du starte med et legebesøk. For å få dekket kostnadene må det foreligge en medisinsk indikasjon, det holder ikke med utelukkende kosmetiske grunner.

Legen undersøker deg og vurderer om det kan være grunnlag for en offentlig dekket operasjon, og vil i så fall sende en henvisning til det aktuelle sykehuset for konsultasjon hos plastikkirurg.

Du kan selv be legen om å sende henvisningen til Aleris, hvis du ønsker operasjon hos oss. Det er viktig at henvisningen er så detaljert som mulig, og den må inneholde BMI.

Det er plastikkirurgen som avgjør om du kvalifiserer til offentlig dekket operasjon. På konsultasjonen vil du få god informasjon om alle aspekter ved inngrepet, blant annet hvordan du skal forberede deg, mulige komplikasjoner, forventet resultat og alt annet du lurer på.

Brystreduksjon dekket av det offentlige

Noen kvinner utvikler store og tunge bryster. Dette kan virke hemmende på fysisk og sosial aktivitet, og kan være en betydelig faktor i utvikling av ryggsmerter. En brystreduksjon vil bedre de fysiske plagene ved å minske brystenes vekt og størrelse.

Kriterier for å få dekket brystreduksjon

For å få dekket brystreduksjon av det offentlige kan du ikke ha BMI høyere enn 27. Subjektive kriterier legen vurderer er blant annet belastningsplager i skulder/nakke/rygg og tyngdeubehag i brystene.

Brystene må være større enn 800 ml, eller ha en betydelig volumasymmetri, altså at det er stor forskjell på høyre og venstre bryst. I noen tilfeller kan disse grensene justeres noe, f.eks kan faktorer som kroppsholdning og øvrig kroppsbygning spille inn, eller der man ser at pasienter har hudproblemer under brystene.

Det gjøres alltid en individuell vurdering når pasienten kommer til konsultasjon.

Brystreduksjon menn

Forstørret brystkjertelvev hos menn kalles gynekomasti. Tilstanden kan være svært ubehagelig, men det å ha «mannepupper» er langt vanligere enn man tidligere har trodd. Mer om gynekomasti og brystreduksjon for menn kan du lese her.

Les mer om brystreduksjon

Bukplastikk dekket av det offentlige

Etter kraftig vektnedgang eller graviditet, vil mange plages av overflødig og hengende hud på magen. Denne huden kan man hverken slanke eller trene bort.

Buplastikk, eller mageplastikk, er den eneste operasjonen som muliggjør ønsket om en stram og flat midje.

Les mer om bukplastikk

Tunge øyelokk operasjon (øyelokkoperasjon) dekket av det offentlige

Et overskudd av hud og fett kan over tid utvikle seg til en tilstand som kalles «tunge øyelokk», og kan medføre innsnevring av synsfeltet, sviende røde øyne og hodepine.

Tilstanden utbedres med en øyelokkoperasjon, som i tillegg til medisinsk bedring ofte vil gi et kosmetisk godt resultat.

Les mer om øyelokkplastikk

Få fjerning av overskuddshud (overarmsplastikk) dekket av det offentlige

Etter stor vektnedgang vil mange oppleve å plages med overflødig og hengende hud, ikke bare på magen, men også på armer, ben eller andre steder. Overarmsplastikk er et eksempel på et inngrep som kan være aktuelle for disse pasientene.

Overarmsplastikk dekket av staten

Stort vekttap kan føre til løst skinn på overarmene som i mange tilfeller kan være til en plage, også utover det rent kosmetiske. De fysiske plagene kan være tyngdefornemmelse og klasking som kan være sjenerende i forbindelse med fysisk aktivitet.

Det kan være vanskeligheter med å få tøy til å passe, og det kan også være hudgnissinger som gir hudirritasjoner i armhulen. Det er ikke mulig å stramme opp selve huden ved trening og slanking, men det er til en viss grad mulig å fylle ut huden ved å bygge muskler.

Det finnes dessverre ingen gode alternativer til overarmsplastikk dersom man er plaget av løs og hengende hud på armene.

Les mer om fjerning av overskuddshud

Svettebehandling dekket av staten

Overdreven svetting, også kalt hyperhidrose, er en ganske alminnelig tilstand. Tilstanden er helt ufarlig, men gir ofte sjenerende problemer som svettelukt og flekker på klærne.

Heldigvis finnes det effektiv behandling, hvor man sprøyter inn et virkestoff som blokkerer for nervenes signal til svettekjertlene, slik at svettingen reduseres.

Les mer om svettebehandling